miercuri, 21 septembrie 2016

Crema de zahar ars

Crema de zahar ars

 





Ingrediente:

  • 500 ml de lapte
  • 100 g de zahar
  • 4 oua
  • 1 pastaie de vanilie sau 1 lingurita de extract de vanilie
    Pentu zaharul ars:
  • 4 linguri de zahar
  • o lingura de apa

Mod de preparare:

   Zaharul ars

  1. Punem intr-o cratita zaharul cu apa si incalzim la foc mare,pana ce incepe sa se caramelizeze.Cat timp se topeste zaharul nu amestecam in el.

  2. Tinem cratita pe foc pana ce zaharul este complet topit si capata o culoare maronie.Scuturam din cand in cand cratita dar fara a amesteca in ea,ATENTIE:daca zaharul devine mai inchis la culoare capata un gust amar.



  3. Punem zaharul topit in 6 forme individuale.



    Crema 
  1. Punem laptele intr-un vas si incalzim usor.
  2. Deschidem pastaia de vanilie si cu ajutorul unui cutit scoatem semintele din ea;punem semintele in lapte(daca folosim extract de vanilie il punem tot acum).
  3. Lasam laptele pe foc pana la punctul de fierbere, apoi il tragem deoparte;lasam sa se racoreasca 5 minute,timp in care vanilia se va infuza.
  4. Intr-un bol spargem cele 4 oua si le batem impreuna cu zaharul.Cand laptele sa racit un pic, il adaugam putin cate putin,amestecand continuu,pana cand cele doua compozitii sunt complet amestecate.



     5.  Distribuim amestecul in cantitati egale in cele 6 forme tapetate cu zaharul ars si le punem intr-o tava mai  mare(eu am avut doar 5 forme dar compozitia ajunge pentru 6).

     6.  Incingem cuptorul la 150 C.
     7.  Punem la fiert 1 litu de apa.Cand incepe sa fiarba, punem tava cu cele 6 forme in cuptor si turnam apa in tava cat sa acopere cel putin jumatate din inaltimea formelor.

      8.  Inchidem cuptorul si lasam sa se coaca la bain marie timp de 30-40 de minute.La sfarsitul acestui     timp crema ar trebui sa fie facuta;scoatem o forma si facem testul cu scobitoarea(daca o scobitoare introdusa in mijlocul cremei iese curata inseamna ca crema este gata,daca scobitoarea iese murdara atunci o mai lasam 5-10 minute si facem din nou testul).
     9.  Le scoatem din bain marie, le lasam sa se raceasca complet,apoi le punem in frigider pentru a se raci bine.
   10.  Cand sunt bine racite ,se rastoarna pe farfurii trecand cu lama unui cutit pe margini pentru a se desprinde mai usor.Se servesc imediat.




                                                                                                          Pofta buna!!!
























































































































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu